Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας για απώλεια βάρους
Μια βασική επίπτωση της κατανάλωσης τροφών στις οποίες έχουμε δυσανεξία είναι και η επιβάρυνση του μεταβολισμού. Ουσιαστικά, το τεστ λειτουργεί ως μια θεραπεία του μεταβολισμού, αφαιρώντας τις τροφές οι οποίες μας επηρεάζουν αρνητικά και δίνοντας έμφαση σε αυτές που θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, χωρίς στερήσεις σε θρεπτικά συστατικά.
Η εμπειρία έχει δείξει πως οι κλασικές δίαιτες έχουν τα εξής προβλήματα:
- Τα κιλά χάνονται εύκολα, ειδικά αν ο οργανισμός μας είναι «παρθένος» σε υποθερμιδικές ή πρωτεϊνικές δίαιτες , αλλά επιστρέφουν πολύ γρήγορα μετά τη διακοπή τους.
- Τα κιλά χάνονται για μια χρονική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως ο οργανισμός συνηθίζει στη χαμηλότερη πρόσληψη θερμιδών. Έτσι, μετά από ένα διάστημα, η απώλεια βάρους σταματά, ενώ η δίαιτα συνεχίζεται.
- Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη γιατί μετά από πολλές δίαιτες ο μεταβολισμός έχει διαταραχθεί αρκετά και εμφανίζεται το φαινόμενο να χάνονται κιλά πολύ δύσκολα και μετά από πολλές θυσίες, τα οποία επιστρέφουν με την παραμικρή «ατασθαλία».
Ποια όμως η διαφορά του τεστ σε σχέση με τις κλασικές υποθερμιδικές ή πρωτεϊνικές δίαιτες;
Υποθερμιδικές Διαίτες
Μια βασική παραδοχή της υποθερμιδικής δίαιτας είναι πως ο καλύτερος οδηγός για τη διατροφή μας είναι η ζυγαριά και όχι η πείνα μας, ενώ δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποσότητα και τη θερμιδική αξία της τροφής, αντί στην ποιότητά της. Έτσι, συχνά στις υποθερμιδικές δίαιτες βλέπουμε αρκετές επεξεργασμένες τροφές όπως ψωμί του τοστ, δημητριακά πρωινού, αρτοποιήματα κλπ. Ως μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική, ωστόσο έχει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα:
- Αμφισβητεί την πείνα μας ως οδηγό για τις τροφές που έχουμε ανάγκη
- Παραβλέπει πως η αξία μιας τροφής δεν ορίζεται από το θερμιδικό της φορτίο
- Ο μεταβολισμός του ατόμου μειώνεται, ανάλογα με τη μείωση στην πρόσληψη της τροφής, κάτι που είναι λογικό: αν κάποιος τρώει λιγότερο, ο μεταβολισμός μειώνεται, ενεργοποιώντας μηχανισμούς επιβίωσης
- Όσο μειώνεται ο μεταβολισμός, ο οργανισμός «τρώει» τη μυϊκή μάζα, ή αλλιώς «διώχνει τα υγρά». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταστρέφεται ο μυϊκός ιστός, καθώς τα υγρά φεύγουν από μυϊκά κύτταρα
- Όταν μειώνεται ο μεταβολισμός, είναι πολύ εύκολη η πρόσληψη βάρους, καθώς με λίγη επιπλέον
ποσότητα, τα κιλά επιστρέφουν. Εδώ εντοπίζουμε και το «φαινόμενο γιο-γιο» με τα κιλά να φεύγουν και να επανέρχονται.
Πρωτεϊνικές δίαιτες
Οι πρωτεϊνικές δίαιτες εισήχθησαν στη διατροφή μας κυρίως τα τελευταία δέκα χρόνια και είχαν μεγάλη απήχηση λόγω των εύκολων και γρήγορων αποτελεσμάτων τους, αλλά και της μεγάλης κατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης που πρεσβεύουν. Η λογική τους βασίζεται στο ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, έχει ως συνέπεια την κέτωση, την καύση δηλαδή λίπους. Πρόκειται για μια αρκετά ελκυστική θεωρία που βραχυπρόθεσμα όντως μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, με σημαντικούς ωστόσο κινδύνους για την υγεία και τον μεταβολισμό μας, καθώς:
- Η επιστροφή σε ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής το οποίο περιλαμβάνει υδατάνθρακες, έχει ως συνέπεια την άμεση πρόσληψη βάρους.
- Αυτή ακριβώς η αυξομείωση του βάρους μειώνει σημαντικά τον μεταβολισμό. Έτσι, υπάρχει και πάλι το «φαινόμενο γιο-γιο» που έχουμε και στις υποθερμιδικές δίαιτες, ακόμη κι αν η βάση της διατροφής είναι η πρωτεΐνη.
- Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος επηρεάζει τη χοληστερίνη, τη λειτουργία των νεφρών, την αρτηριακή πίεση κ.α.
- Οι πρωτεϊνικές δίαιτες συνήθως είναι και χαμηλές σε φυτικές ίνες και στερούνται αρκετά θρεπτικά συστατικά.
- Στην πράξη, η κατανάλωση μιας πρωτεϊνικής δίαιτας σημαίνει και αυξημένη πρόσληψη λιπαρών. Έχει παρατηρηθεί είναι ότι σπάνια ακολουθείται η οδηγία για κατανάλωση «άπαχου κρέατος με ελάχιστο λάδι». Είτε επειδή τρώμε συχνά έξω, είτε επειδή ο τρόπος που μαγειρεύουμε είναι τέτοιος, η υψηλή σε πρωτεΐνη δίαιτα, καταλήγει να είναι υψηλή σε λιπαρά.
- Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών αλλά και ψαριών έχει και ηθικές διαστάσεις καθώς επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον: σε παγκόσμιο επίπεδο, η εντατική κτηνοτροφία και ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς και η υπεραλίευση έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ρύπων, τη μείωση των αποθεμάτων νερού, την αύξηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στα ύδατα και το έδαφος, την αποψίλωση κ.α.
Πώς διαφέρει η διατροφή βάσει του τεστ δυσανεξίας
- Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές
Αν διαβάσουμε τα συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για προϊόντα μεγάλης επεξεργασίας τα οποία περιέχουν πολλά συστατικά στα οποία ενδέχεται να έχουμε δυσανεξία, καθώς και αρκετά τα οποία δεν θα έπρεπε να τα εντάσσουμε στη διατροφή μας για λόγους υγείας, όπως π.χ. τα νιτρώδη στα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει δυσανεξία στο καλαμπόκι, θα διαπιστώσει ότι θα πρέπει να αφαιρέσει από τη διατροφή του όχι μόνο το ίδιο το καλαμπόκι, αλλά πολλά δημητριακά πρωινού, γλυκά και αναψυκτικά που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού, τροφές με corn flour κ.ο.κ.
- Διατροφή χωρίς το αίσθημα της πείνας
Είναι πολύ σημαντικό να τρεφόμαστε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην πεινάμε – το αίσθημα της πείνας λειτουργεί πολύ αποθαρρυντικά για όλους μας και μας κάνει πολύ επιρρεπείς στις ατασθαλίες. Η διατροφή σύμφωνα με το τεστ δυσανεξίας σημαίνει ότι τρώμε όσο χρειάζεται για να αισθανόμαστε χορτασμένοι. Οι επεξεργασμένες τροφές που αφαιρούμε από τη διατροφή μας συχνά έχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες που αυξάνουν το αίσθημα της πείνας, λόγω της αυξομείωσης της ινσουλίνης. Εάν αφαιρέσουμε τις τροφές αυτές και τις αντικαταστήσουμε με «πραγματικό φαγητό» μπορούμε να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες, έχοντας ως οδηγό την πείνα μας.
- Μείωση λιπώδους ιστού και αύξηση μεταβολισμού
Το τεστ δυσανεξίας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αύξηση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους χωρίς πείνα και αποστέρηση ενέργειας. Όσο ο μεταβολισμός αυξάνεται, τόσο περισσότερο καίει λίπος και όχι μυϊκό ιστό, κάτι το οποίο διαπιστώνουμε με ειδικές μετρήσεις στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής.
Γιατί όμως έχει τόση σημασία η μυϊκή μάζα; Κατά πρώτον οι μύες είναι εκείνοι που καταναλώνουν ενέργεια, άρα και θερμίδες, για να μπορέσουν να θέσουν σε λειτουργία το σώμα μας. Το πλεονάζον λίπος στο σώμα μας λειτουργεί μόνο επιβαρυντικά, μιας και δεν καταναλώνει ενέργεια. Έτσι, δυο άνθρωποι με το ίδιο βάρος αλλά με διαφορετική μυϊκή μάζα έχουν τελείως διαφορετικό μεταβολικό προφίλ: όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση ενέργειας.
Κατά δεύτερον, ο μυϊκός και ο λιπώδης ιστός έχουν διαφορετικό όγκο. Ένα συχνό σχόλιο των εξεταζομένων που ακολουθούν το τεστ διατροφικής δυσανεξίας είναι ότι με μικρή απώλεια βάρους βλέπουν μεγάλη διαφορά στα ρούχα τους. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο λιπώδης ιστός είναι πιο ογκώδης κι αν για παράδειγμα κάποιος έχει χάσει τέσσερα κιλά λίπος βλέπει μεγαλύτερη διαφορά στο σώμα του σε σχέση με κάποιον που έχει χάσει τέσσερα κιλά μυϊκό ιστό.
Καθώς η διατροφή με βάση το τεστ δυσανεξίας γίνεται αργά, σταδιακά, με την αφαίρεση των τροφών που μπλοκάρουν τον μεταβολισμό, τα κιλά που χάνονται είναι κυρίως λίπος, η μυϊκή μάζα διατηρείται, ενώ σε μερικές περιπτώσεις αυξάνεται.